Avatar uživatele
wendyX

Do jakých ‚minusových‘ teplot je schopna ještě přežít salmonela?

Na webu se zpravidla uvádí, že salmonela je bezpečně zničena při tepelné úpravě pokrmu a teplotách vyšších, než cca +60°C. Nikde jsem ale nenašel zmínku o tom, jak je to při teplotách ‚minusových‘?

K dotazu mne inspirovala zpráva ze včerejších TV novin, kde bylo oznámeno, že veterinární inspekce zadržela další polskou dodávku 1200 kg MRAŽENÝCH kuřecích stehen kontaminovaných touto bakterií!

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, jirka F před 2162 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Salmonely ničí teplota 80°C a více, působící alespoň 20 minut. Přitom jsou myšleny teploty v jádře, tedy např. uvnitř připravovaného ma­sa.

Při teplotách pod 10°C a nad 45°C se rozmnožovací schopnost salmonel snižuje.

http://www.co­op.cz/magazin/2_2002/s­almonely.html

„Salmonely jsou značně odolné k podmínkám zevního prostředí; mohou růst v prostředí s přístupem kyslíku i bez něj, jsou odolné vůči vyschnutí, ve vlhkém prostředí vydrží týdny, zmražené vydrží i několik měsíců, avšak spolehlivě je ničí kyselé prostředí, teploty nad 70 °C a běžné dezinfekční prostředky. Kampylobaktery jsou naopak velmi citlivé na podmínky vnějšího prostředí (sucho, teplo, světlo, dezinfekční prostředky). Při běžném skladování v chladničkových teplotách se, na rozdíl od jiných bakterií, tyto nepomnožují. Mražení výrazně snižuje jejich počty. Vaření, smažení a pečení tyto bakterie spolehlivě ničí“.

http://www.khsstc­.cz/dokumenty/vy­voj-vyskytu-onemocneni-salmonelami-a-kampylobaktery-5117_5117_161­_1.html

--
„Var 100 °C salmonely ničí téměř okamžitě. Stejné účinky ovšem nemá mrazničková teplota. V mrazícím boxu při –18 °C se sice rozmnožování salmonel zastaví, ale nezničí je. Množení salmonel zastaví i chladničková teplota, ale jen do výše + 5 °C. Už při teplotě + 6,5 °C (tedy v dolních patrech) se salmonely mohou rozmnožovat! “

https://www.bez­pecnostpotravin­.cz/deset-pravidel-who-pro-bezpecnost-potravin.aspx

„Při teplotě 5 °C se salmonely přestávají množit. Teploty pod bodem mrazu salmonely neničí, ale při dlouhodobém skladování může dojít k jejich subletálnímu poškození.“ atd.

https://cit.vfu­.cz/alimentar­ni-onemocneni/sal/in­dex.html

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek