Aromata
Potravinářská aromata (dříve Tresti) jsou přípravky obsahující vonné a
chuťové látky používané k ochucování různých potravinářských
výrobků. Vyrábějí se macerací, digerací a/nebo destilací přírodních
surovin, a/nebo rozpouštěním silic a extraktů v rafinovaném lihu.
Nejčastěji se aromata používají pro ochucování lihovin, likérů, aromatizovaných vín, cukrovinek a ostatních potravinářských výrobků.
Přehled jednotlivých druhů na:
Zdroj: http://www.aromka.cz/aromata
0 Nominace Nahlásit |
Aromata jsou určena k tomu, aby při přidání do potraviny dodávala
potravině vůni nebo chuť, nebo je zvyšovala. Většinou se nejedná
o jednotlivé chemické látky, ale o směsi látek, a proto nejsou zařazeny
mezi aditiva.
Třídění aromat
V zákonu 110/1997 o potravinách se aromata označují termínem „látky
určené k aromatizaci potravin“, a ty jsou tříděny do kategorií:
„aromatické látky přírodní“ nebo „a. l. přírodně identické“
nebo „a. l. umělé“, dále „aromatické přípravky“, „reakční
aromatické přípravky“, „kouřové aromatické přípravky“.
Aroma lze sice potravině dodat i přidáním bylin, koření, hub apod., ale
ve smyslu zákona tyto „potraviny“ nepatří mezi aromata. Také mezi ně
nejsou řazeny látky, které mají výlučně sladkou, kyselou, hořkou nebo
slanou chuť.
Pro výrobu aromat a jejich použití do potravin jsou stanoveny požadavky ve
vyhlášce 447/2004.
Přicházejí v úvahu látky získané fyzikálními procesy (například
destilací nebo extrakcí rozpouštědly), chemickými postupy (například
syntézou či izolačními kroky chemické povahy), enzymovými nebo
mikrobiálními postupy z potravinových surovin.
Bezpečnost
Lze použít pouze látky, které svými vlastnostmi a použitými koncentracemi
nepředstavují zdravotní nebezpečí. Pro některé látky je stanoveno
nejvyšší přípustné množství, pro některé se smí použít tzv.
„nezbytné množství pro dosažení požadované chuti a vůně“ s tím,
že bude zachována správná výrobní praxe. Jsou stanoveny i požadavky na
čistotu přidaných aromat.
Označování
O tom, zda a jaká aromata byla použita při výrobě potraviny najdete
informaci v rámci údaje „Složení potraviny“ . Slovo „přírodní“
lze použít jen, pokud jsou aromata získána stanovenými postupy ze surovin
rostlinného nebo živočišného původu.
Pokud jsou aromata jako taková určena k přímému prodeji spotřebiteli
musí na nich být uvedeno: obchodní firma, množství, označení šarže,
informace, že aroma je určeno pro potraviny, datum minimální trvanlivosti.
V případě, že je to pro správné použití aroma zapotřebí, uvádí se
i návod k použití či ke skladování. (hv, sk)
Zdroj: http://www.agronavigator.cz/az/vis.aspx?id=76605
0 Nominace Nahlásit |
Aromata jsou malinkatý hmiz,který žije na jižních svazích Rakouských Alp. Tato oblast jse jmenuje Arom a k tomu spojka A a ukazovací zájmneno Ta. Takže když budete na tom místě a zeptáte jse kde jsou Ta,tak dostanete odpověď AROM AAAA TA a ukážou Vám kterým směrem jsou.
0
před 5276 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2627 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |
Kelt | 1005 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |