Šodó je pojem označující buď kulinářský pojem – horkou pěnu
z vína a šlehaných žloutků, se kterou se setkáváme u receptu na tzv.
buchtičky se šodó, nebo japonské kaligrafické umění.
Šodó jako potravina se vyrábí ušleháním žloutků v bílém vínu
v horké lázni, výsledná směs se dochucuje dalšími přísadami. Často se
lze setkat s napodobeninou šodó z řídkého vanilkového pudingu,
ochuceného rumem. Existuje mnoho variant receptů, liší se například druhem
použitého alkoholu (víno, rum). 🙂
https://cojeto.superia.cz/jidlo/sodo.php
Upravil/a: marci1
0 Nominace Nahlásit |
V archivu je několik odpovědí.
Šodó je pěna, která se podává k malým buchtičkám.
Pravé buchtičky se šodó většina Čechů nikdy neochutnala.
"V dřívějších dobách byly buchtičky se krémem podávány ve školních jídelnách v podobě, na kterou mnozí strávníci dodnes neradi vzpomínají. Řídký pudink na místo vanilkového krému, kde hraje důležitou roli čerstvá vanilka, totiž byl znát. Jenže stejně jako řídký pudink není vanilkový krém, vanilkový krém není pravé šodó, protože se v mnoha ohledech liší.
Jenže pravé buchtičky se šodó se u nás nedělají.
Jde o pokrm ze starého mocnářství. Dukátové buchtičky se na českých talířích vyskytují minimálně od poloviny 19. století.
Dočítáme se o nich v dílech tehdejších autorů. Jako mnohé sladké dobroty pocházejí dukátové buchtičky z Vídně, a nejen císařskému dvoru nakloněni měšťané u nás je rádi vzali za své. Buchtičky se polévaly vinným šodó (chadeau), což je pěna z vajec a vína. Buchtičky se podávaly jako teplý moučník.
Pak buchtičky vstoupilo do lidových vrstev.
Víno bylo drahé, mléko a vejce dostupnější – tak nějak se zrodil model buchtiček s krémem podávaných jako hlavní chod. Ještě později, když už byla vejce drahá, mléko a bramborový škrob levné, se zřejmě zrodila varianta pro veřejné a školní jídelny: dukátové buchtičky s pudinkovým vanilkovým krémem. A cizinci žasnou, když vidí, jak moučník pojídáme z hluboké talíře a lžicí
Šodó je šodó a krém je krém
Kynuté buchtičky se šodó jsou starším francouzským receptem. Jedná se přitom o horký krém ze šlehaných vaječných žloutků a bílého vína. Ostatně samotné slovo chaudeau znamená „horký“ či „teplý“. K nahrazení šodó mléčným pudinkovým krémem došlo u nás díky skutečnosti, že nesplňovalo tehdejší platné normativy, jež se vztahovaly na školní a závodní jídelny."
více v odkazu
https://www.jimeto.cz/prave-buchticky-se-sodo/
http://makova-panenka.cz/recepty/dukatove-buchticky-se-sodo-anebo-s-kremem-obe-varianty-maji-sve-misto-na-stole/
https://www.odpovedi.cz/otazky/odkud-se-vzali-buchticky-ze-sodo
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 3383 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2006 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1317 | |
zjentek | 1192 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 951 | |
elkon | 946 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |