Avatar uživatele
quentos

Co je to (z chemického hlediska) vývar?

Příklad, dám do vody bambus a postavím ho na horkou plotnu. Za jak dlouho dostanu „vývar z bambusu“? Je pevně dán minimální poměr složek emulze?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, mosoj, iceT, funky, anonym před 4680 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Vývar je chemicky extrakt nebo výluh a je to roztok. V tomto případě se extrakce ( výluh) urychluje varem,
teplotou se zvyšuje rozpustnost vyluhujících se látek.

http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Ex­trakt

Emulze není roztok ale směs nejméně dvou vzájemně nemísitelných látek v kapalném stavu. Poměr může být jakýkoliv. Emulze mají tu vlastnost, že pokud se ponechají v klidu rozdělí se opět na původní složky. Viz. na př. směs voda – olej.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
jmhad

Podle mě není.Je to nějaký výluh,výtažek neurčité hustoty a poměru vylouhovaných látek k vodě.Když to vztáhnu na kuchyni-běžný vývar,kdy chci mít šťavnaté maso=dej maso do horké vody. Naopak silný vývar=dej maso do studené vody a nech táhnout /tj ne vařit,ale probublávat/ 2–5 hodin.Takže dostanu různě silný vývar.
Ale ty jsi chtěl asi odborný názor šemíka.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Emefej

Z chemického hlediska není „vývar“ definován. Zřejmě se bude jednat o soustavu roztoku a emulze.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek