Avatar uživatele
Aappo

Co by se stalo, kdyby člověk vysadil cukr? A je to vůbec možné?

Pokud by prakticky nesladil a vyhýbal se produktům, které obsahují i menší množství cukru.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Gus_Fring, Disraeli před 1011 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Disraeli

Odpoveď byla označena jako užitečná

Nic, vysadit jednoduché cukry a prostě pře/slazené potraviny a pití je prospěšné. Znám plno lidí, co drží takové diety. Po čase říkají, že jim už ani nechybí (zpočátku je stále chuť na sladké… závislost) a mají víc energie. Jedoduché cukry dodávají sice energii, ale krátkodobou a nadbytek takových cukrů naopak způsbouje únavu.
I když jednoduché cukry myslím není zcela správné, protože i med tam spadá nebo snad i ovoce… což jsou zdravé věci.

Jinak vysadit cukr jako cukry (všeobecně), to snad ani nejde, ty jsou potřebné a jsou v mnoho potravinách. Ovoce a fruktoza je třeba velice zdravá, glukoza je hlavní zdroj energie, sacharidy jsou fakt ve všem, kromě už jmenovaných i třeba ve všech různých obilovinách (tím i pečivu) a různých plodinách jako brambory, rýže a vůbec nakonec skoro ve všem co jíme. Taky laktoza je prospěšná (a né, že ne… snad vyjímka u těch, co mají alergii).
Ale vysadit obyčejné cukry, jako slazené potraviny, tak to asi ničemu nevadí… ale i takové cukry jsou v mnoha potravinách, proto se taky ve složení píše třeba „sacharidy, a z toho cukry…“

Proto, když chce člověk držet nějakou takovou dietu, tak bych se juknul na rozdělení sacharidů a cukrů: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Sacharidy#Z%C3%A1kl­adn%C3%AD_kla­sifikace (co jíst, co ne a kolik… je i plno článků na netu). Vysadit slazené potraviny, sladkkosti a pdobně, ale není vůbec problém, je to jen dobře.

Upravil/a: Disraeli

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Aappo Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Ametyst

Člověk by se cítil o dost lépe, protože by začal zdravě hubnout bez hladovění. Měl paradoxně víc energie.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

Nic.
„Vliv cukru na zdraví
Metaanalýza z roku 2015 ukázala, že běžná konzumace cukru nemá zjistitelný vliv na zdraví. Nadměrná spotřeba cukru, sladkých nápojů a cukrovinek způsobuje řadu zdravotních potíží:“
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Cukr
Sacharidů/cukrů, je v potravinách, ovoci a zelenině dostatek (důležité, pro činnost mozku).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Myslím, že se lze vyhnout klasickému cukru. A prakticky ve všech potravinách získáváš další sacharidy (ovoce – a některá zelenina – i další jednoduché cukry, obilniny – složené sacharidy/škroby)
Pokud bys vyloučil veškeré sacharidy máš problém. Pokud se vyhneš jen klasickému cukru (sacharoza, nebo další běžně používaná sladidla fruktoza a glukosa) mysím, že by se zas tak moc nestalo, tělo si je vytvoří rozkladem těch složitějších.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
_Bůh_

Nic, tělo si umí cukry poskládat z jiných látek, takže pohoda. Člověk by se zbavil podkožního tuku – z toho by si tělo vytvářelo cukr. Například modelky velmi omezují cukr, zpravidla mají 1–2 kusy ovoce týdně, protože v ovoci je fakt dost cukru.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Sacharidy jsou téměř ve všech potravinách. Nějaké cukry nutně potřebujeme.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elkon

Rozpadl by se metabolismus.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
zjentek

Možné to je, jenomže to si už nedáš ani laskonku, NIC!!! Máš o tom představu?

před 1010 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Disraeli

Cukru jako sladidlům se dá vyhnout (nejen bílému, ale i hnědému a všem dalším sladidlům – snad kromě medu) a má to benefity. Ale upozornil bych na náhražkdy, umělá sladidla fakt nejsou lepší a některé potraviny jen údajně obsahují málo cukrů…
Zdravé je nahradit ty slazené potraviny a nápoje za „normální“, přírodní, jako ovoce, zelenina, maso, obiloviny a další – a různé výrobky z nich (smíchané, vařené, pečené,…).

před 1011 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek