Avatar uživatele
zjentek

Čím mohou být způsobeny tyto bolesti/nevol­nost/příznaky?

Vždy, když popíjím kvalitní filtrovanou (dripper) kávu, tak mě bolí žaludek (osobně si myslím že to není žaludek ale se to tak říká). A je celkem jedno, jaký druh báječné (nekupuji šunt) kávy jsem si zrovna čerstvě namlel. Cítím se pak nanic, mám jako by bolesti či tlaky v oblasti břucha- nevím jak přesně vysvětlit tu nevolnost… náhlý nepříjemný pocit po vypití… snad doslova nechuť žít? Něco doslova strašného, už se bojím ji pít. Na druhou stranu, když si svařím bryndu (instantku, světle hnědou), tak se mně po vypití nestane vůbec nic. Je mi fajn, jako po kávě. Takže nemohu přijít na to, proč ta brynda (de facto srajda) mně neublížuje, zatímco kvalitní kafe zjevně ano. Ale mohu to nazvat ubližováním? Co když opak je pravdou, jen třeba špatně vnímám signály? Přece sovy nejsou… Chjo, tohle mě vážně štve. Signálům vlastního těla jsem vždy věřil nade vše. Chci přijít věci na kloub. Trápí mě to. Přece kafe je kafe, nemůže vám jedno ubližovat a jiné ne (zvláště víme-li, který z produktů je všeobecně považován za kvalitní a naopak). Nebo může?

Ještě nutno doplnit, že se jedná o stejně silnou kávu. Vlastně 1 lžička bryndy na šálek je ok a 1 lžička mléte do filtru na šálek je na smrt. );

Shrnutí: kvalitní mletá káva = nepohoda, bolesti až stavy úzkosti, brynda = žádný problém 🤷‍♂️

Zajímavá 0 před 764 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Ametyst

Vypadá to na první pohled jako podrážděný žlučník. Pražená káva se se žlučníkem moc nesnáší. Káva se dá trochu zjemnit cukrem, ale nikdy mlékem nebo smetanou. Nebo je to horší, a ozvala se slinivka.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cappuccino

Kdo ma trochu slabsi zaludek, tomu nesedi nektere druhy kavy. Ja bych na tvem miste vyzkousela ty jemne, jako je treba Tchibo Feine milde. Najdes ji treba tady:
https://www.faj­nkos.cz/kava-teple-napoje/kava/zrnko­va/tchibo-tchibo-feine-milde-zrnkova-kava-500-g/i20017-c984
A kdyz ani takova kava nevyhovuje, tak proste pij tu rozpustnou anebo prejdi na caj.
Ja osobne piji vyhradne Tchibo nebo Dallmayr – tam je taky nekolik druhu a maji taky mild – myslim, ze ma modry prouzek.
Tyhle druhy kavy nakoupis nejlepe v obchodech Travel Free na hranicich.
Ale je spousta lidi, co pilo kavu a pak presli na caj, ze jim kava nedela dobre.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Darcy

žlučník.
přestaň pít kávu a mlékem nebo si uženeš rakovinu a hemoroidy.
změn značku kávy – skús přejít z Arabica na Robustu.
Skus treba 60:40 Robusta/Arabica.
Skus to na 3 měsíce.

Upravil/a: Darcy

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
paul1

Také jsem měl občas problémy po kávě. Teď si ji míchám 1:1 s instantní kávovinou INKA a je to v pohodě. Kávovina obsahuje mimo jiné i čekanku a ta má dobrý vliv na žaludek.

Zdroj: https://kava.he­ureka.cz/grana-inka-180-g/#prehled/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
da ny

Filtrovaná káva je příliš „silná“. Kdysi jsme dělali kávu přes filtr do litrové konvice. kolegyně počítala 4 kávy, odměřila 4 lžičky a necelí litr vody. Z mého pohledu se to nedalo pít, nekonzumovala jsem (doktorovi brzy praskl vřed). Do filtru jsme pak na stejné množství vody dali maximálně 2 KL mleté kávy. Kávová lžička do filtru je tak na 400 ml vody.

Avatar uživatele
zjentek

Ametystík, o kurnik! o;

Nový příspěvek