Anebo si to určují zcela sami?
–
Váha masa na lístku nejmenované firmy neni uvedena.
Na stížnosti zda jde o 100g porci je odpovězeno že moh
_
ou v rámci úspor podávat 80g porce a po tepelném spracování musí
dospělí pracovníci počítat se 40g masa na talíři, což je údajně
v souladu s vyhláškou.
Kam se popřípadě obrátit?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 3230 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
není. váha masa by měla být uvedena na jídelním lístku a dodržována.
váha je v syrovém stavu. u masa je úbytek váhy tepelnou úpravou kolem 25%. kontrolní váha se provádí u 10 porcí, tzn. že 10 porcí v syrové stavu musí vážit deklarovanou váhu.
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
"Používání masa
I když používané receptury stanovují obvyklou váhu masa v syrovém stavu
(pro kategorii 7–10 let je to 6 dkg, pro 10–14 let je to7 dkg a pro 15–18
let je to 8 dkg), tuto váhu si strávník nemůže vždy a za všech
okolností vynutit. Receptury nejsou závazné, jídelna může používat
jiné, které váhu masa mají jinou (např. ve stravování středoškoláků a
učňů to může být 9–10 dkg) U některých jídel musí být z důvodu
použitého materiálu nebo technologického postupu váha masa vyšší, jindy
zase nižší. Jestliže jídelna jeden den připraví větší porce masa,
podruhé musí polomasitý pokrm s menším obsahem masa.
Důležité je, že průměrná denní spotřeba veškerého masa za měsíc (tzn. v klasických masitých jídlech, ale také v polomasitých nebo v polévkách) na strávníka musí odpovídat dané normě s určenou tolerancí."
http://rodiceaskolnijidelny.cz/pruvodce-rodice/vyzivove-normy-ve-skolnim-stravovani--spotrebni-kos
http://www.tydenik-skolstvi.cz/archiv-cisel/2014/39/spotrebni-kos-a-normy-skolniho-stravovani/-spotrebni-kos
Vyhláška:
http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2005-107
Upravil/a: da ny
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit |
Ano, je to 7 gramů. Pokud je víc, tak jsou pak obědy dražší.
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
Ano, omlouvám se.Mělo být 7 dkg.Opravdu jsem si to spletl s kávou.
ahold, to je porce kávy, ne? 🙂