annas
Chleba padá namazanou stranou dospod, protože nemá těžiště uprostřed,
ale posunuté. Hustota másla je totiž větší než hustota chleba, a tak
těžiště celé soustavy je mimo geometrický střed soustavy. Ta se potom,
pokud je pád dostatečně dlouhý, ustaví v rovnovážné poloze, a to je
máslem dolů.
Ze stránky Neviditelný pes
kenyrts
chleba
Nedávno jsem v TV viděl nějaký pořad o tomto problému (padá namazanou
stranou dolů), tam se však jednalo o pokusy s toustovým chlebem a opravdu
téměř vždy dopadal namazanou stranou dolů. Bylo to vysvětleno průměrnou
výškou z jaké obvykle padá a dále rozměry chleba – prostě nemůže
dokončit rotaci. Pak ho zkoušeli házet z vyšší výšky (člověk na
chůdách) a opravdu už padal „správně“)