Doplňuji:
O mísničce píše Erich Daniken. Jeho knihy sice čtu, ale za historika ani
znalce náboženství ho nepovažuji.
Když to byl lišejník tak jak to že padal z oblohy ? Daniken také píše
o jakémsi stroji na výrobu many.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, zzzzz, marci1 před 3829 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Podle biblické knihy Exodus se Izraelité během svého čtyřicetiletého
pochodu z Egypta do Svaté země živili zázračným „chlebem“, který jim
obstaral Bůh a který padal v hojném množství z nebe. Byl bílý, nazýval
se mana, připomínal semena koriandru a chutnal jako medové oplatky. Co to
však bylo? Dokonce ani dnes neznáme odpověď na tuto otázku.
Jedna teorie říká, že se jednalo o jedlý druh lišejníku Lecanoran
esculenta, který roste na skále, ale vítr jej snadno odloupne a odnese i na
značné vzdálenosti. Jeden angolský vědec sesbíral vzorky z nedávného
„pátrání many“ a zaslal je evropským kolegům, kteří potvrdili, že se
jedná o lišejník.
Dnešní nejrozšířenější názor však praví, že mana je sladký
sirupovitý výměšek dvou druhů coccidů, polokřídlých brouků. Tito
brouci jsou příbuzným druhem známého červce nopálového a zavrtávají se
do kůry pouštních křovisek tamaryšku Tamarix mannifera, jehož listí také
požírají. Tuto teorii již dávno vyslovili řečtí mniši žijící na
Sinaji a velmi se rozšířila mezi učence všech dob. Výpotky hmyzu velmi
rychle usychají a vzniká z nich tuhá bělavá hmota, která padá
u tamaryšku v podobě křišťálově jiskřivých granulí, jimiž se
kočovní beduíni živili na svých cestách. Nicméně těžko lze uvěřit,
že se jich mohlo dennodenně po 40 let nacházet takové množství, aby
nasytilo početnou skupinu lidí, a navíc nejsou natolik výživné, aby mohli
představovat hlavní zdroj potravy.
Za zmínku však stojí další zdroj many – jasan zimnář Fraxinus ornus.
Mana vylučovaná tímto stromem je zdrojem krystalického sacharidu známého
pod různými názvy jako manový cukr nebo manit a získává se pomocí
alkoholu. Vzniká však i v mnoha jiných rostlinách, včetně hnědé
chaluhy a cibule.
Nejvýstřednější vysvětlení many předložili George Sasson a Rodney Dale
v knize The Manna Machine, kde uvádějí, že se jednalo o druh mořské
řasy.
Net
0 Nominace Nahlásit |
Misnička jedlá…
Za předpokladu, že biblická legenda má reálný základ.
😁
Doplňuji:
Mísnička – v době, kdy ´zaprší´, velmi rychle vyroste a jakmile půda
zase vyschne, uschnou i její nadzemní části a posléze je vítr od podkladu
utrhne a odnese – i značně daleko a může i dost vysoko – takže
posléze může jako „mana“ ´padat z nebes´.
Mísnička se navíc dodnes používá jako zdroj potravy.
Pokud jde o stroj na „výrobu many“ – netuším, co tím Däniken
myslel – po pravdě se ani na takovou pasáž v jeho knihách nepamatuju,
četl jsem je už dost dávno.
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
Vítr dokáže přenést na velkou dálku, lecos. V USA padalo z oblak obilí po čease se zjistilo že tornádo rozbylo obilní sklady, také dokázalo z močálů zvednout spoustu malých žabek. Které živé padaly z oblak.
0
před 3828 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |